Voorkom tepel/speen verwarring met een Hevea speen

Borst voedende moeder

Iedere moeder die borstvoeding wil of gaat geven krijgt er wel iets over te horen: tepel/speen verwarring. Deze verwarring houdt in dat jouw kindje het onderscheid tussen de tepel en een (fles)speen niet goed meer kan maken. Baby’s gaan minder efficiënt drinken, worden boos aan de borst of gaan deze zelfs compleet weigeren. Dit kan, zeker bij kleine baby’s, leiden tot een slechte groei, ontevredenheid en soms zelfs afvallen,

Met veel moeite en doorzettingsvermogen zou je je kindje weer aan de borst kunnen leren drinken. Maar uiteraard voorkom je deze problemen liever. Het is dus goed om de drinktechniek van je kindje goed in de gaten te houden en de juiste speen te kiezen.

Toch behoefte aan een speen

Bij veel kinderen die borstvoeding krijgen zie je dat zij hun zuigbehoefte volledig voldoen aan de borst van mamma. Deze kinderen vallen tevreden in slaap en hebben geen behoefte aan een speen om hun zuigbehoefte te voldoen. Er zijn echter ook baby’s die na de voeding ontevreden zijn maar niet meer willen “tutten” aan de borst van hun moeder. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld gevoelige tepels van de moeder of teveel melk toestroom. Voor deze baby’s kan een speen een goede oplossing zijn. Zo kan de baby op een fijne manier de van nature aanwezige zuigbehoefte voldoen.

Welke speen kies je? 

Heeft jouw kindje behoefte aan een speen, kijk dan eens goed welke speen je kiest. Om de drinktechniek van je kindje het beste te ondersteunen en om tepel/speen verwarring te voorkomen is de beste optie een speen die zoveel mogelijk lijkt op de vorm van een tepel. Hoewel Hevea hiermee rekening heeft gehouden bij het ontwerp van al hun spenen is de nieuwste speen in onze ogen het meest gelijk aan de tepel tijdens het borst voeden. De zogenoemde “symmetrical” speen is lang en dun en heeft een hele kleine bolling aan het einde. Ongeveer zoals jouw tepel is in de mond van je kindje tijdens het drinken.

Hevea natuurrubber speen symmetrical eendjes

Met deze speen van Hevea vervang je jouw tepel dus door een zo goed mogelijk alternatief.

Toch verwarring?

Hoewel de kans op tepel/speen verwarring met gebruik van de juiste speen natuurlijk zoveel mogelijk word beperkt, bestaat er natuurlijk altijd een kans dat het gebeurd. Mocht dit bij jou aan de hand zijn neem dan contact op met een gecertificeerde lactatiekundige en zorg er met behulp van de juiste begeleiding voor dat jouw kindje tevreden is aan de borst maar ook met zijn of haar speen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *