“Open Ended” spelen

Open Ended play, je hebt er misschien wel eens van gehoord of de term ergens eens voorbij zien vliegen. Maar wat is dit precies?

Spelen zonder einde

Zoals de naam al zegt, open einde, gaat het bij open ended play om spelen zonder einde of vaste regels. Zo zijn er geen bouwtekeningen en spelregels. Ook speelgoed dat uit zichzelf al geluid maakt of rijdt hoort niet bij open ended play.

Doel van open ended play

Bij open ended play stimuleer je de fantasie van je kind door geen regels of verwachtingen toe te voegen. Dit is heel goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Daarnaast nodigt het uit tot spelen en geeft het veel plezier. Kinderen kunnen namelijk telkens nieuwe ideeën bedenken en verhalen wijzigen. Super afwisselend!

Voor open ended play heb je dus speelgoed nodig zonder regels, zonder einde en zonder geluid, muziek of andere technische snufjes. Denk hierbij aan de figuren van Lekkid.

Lekkid Imaginary Fauna

Goed voor de ontwikkeling

Door kinderen zelf te laten spelen, zonder regels en verwachtingen, komen ze tot de mooiste fantasieën, oplossingen en creaties. Dit is naast goed voor de ontwikkeling ook heel goed voor het zelfvertrouwen. Stel je voor jouw kind bouwt een geweldige toren, die ook nog blijft staan, zonder hulp en gebruiksaanwijzing. Zelfvertrouwen een plus!

Daarnaast leren kinderen kleuren kennen, kleurencombinaties en welke goed bij elkaar staan en welke niet. Hetzelfde met vormen, kan een driehoek onderop een toren met vierkante blokken staan? Lukt het niet dan word er een oplossing gezocht.

Rollenspel bij open ended play

Ook een rollenspel is een goed voorbeeld van open ended play. Kinderen leren hierbij weer hele nieuwe vaardigheden. Denk hierbij aan reageren op situaties, omgaan met onverwachte reacties.

Daarnaast is het kruipen in de huid van een ander de allerbeste manier om jezelf te verdiepen in de denkwijze van een ander.

Ontspannen spelen

Bij spelen zonder regels is een kind vrij, ontspannen en totaal zichzelf. Er is namelijk geen goed of fout. Op deze manier stimuleer je de ontwikkeling van jouw kind zonder deze het gevoel te geven van “moeten leren”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *