Melamine in servies

Melamine in servies

Kort geleden was er in het nieuws veel te doen over het gebruik van melamine/Formaldehyde in servies. Bamboe servies met een melamine bindmiddel mag niet meer verkocht en gebruikt worden en servies gemaakt uit melamine mag alleen nog gebruikt worden voor voedsel dat niet verhit word. Maar wat is melamine/Formaldehyde nou precies en wat voor alternatieven zijn er te verkrijgen?

Wat is melamine?

​Melamine is een samenstelling van chemische stoffen die word gebruikt in bijvoorbeeld plastic. De samenstelling word vooral gebruikt in servies en bestek. De reden hiervoor is dat het kras- en breukvast is en super glad aanvoelt. Ook gaat het lang mee en zijn er veel verschillende kleuren in aan te brengen. Daarnaast is het een perfect bindmiddel, als bamboe verpulverd word en vervolgens weer een vaste vorm moet krijgen word er gebruik gemaakt van melamine om te zorgen voor de juiste vorm.

Yuunaa Kids bamboe kinderservies giraffe

​Is melamine veilig?

​Er word al jaren onderzoek gedaan naar het gebruik van melamine. Uit recent onderzoek is nu toch gebleken dat Formaldehyde uit de combinatie van bamboe en melamine vrij kan komen bij temperaturen boven de 70 graden. Bij testpersonen die hebben gegeten van servies met melamine als bestaansmiddel werd een hogere concentratie Formaldehyde gevonden in de urine. Daarom is in Nederland door de NVWA besloten dat bamboe servies met een melamine bindmiddel niet meer verkocht mag worden. Melamine servies mag niet meer gebruikt worden voor warm eten (70graden).

​Wat zijn de gevolgen?

Het besluit is genomen omdat de gevolgen van Formaldehyde vooral op langere termijn zichtbaar kunnen worden. Het schijnt niet goed te zijn voor de nieren en de gevolgen van het binnen krijgen van Formaldehyde uit bamboe servies zijn vooral onderzocht op de langere termijn. Onderzoekers geven aan dat vooral gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de nieren. Melamine kan dus veilig gebruikt worden zolang je het niet verhit of warme gerechten uit deze producten nuttigt.

Alternatieven voor bamboe servies

​Wil je het zekere voor het onzekere nemen en geen servies gebruiken met melamine erin dan kun je eens kijken naar de serviezen in onze webshop van MiniKoiOi en Eco Rascals.

Geef een antwoord