Kies de juiste menstruatiecup!

Het gebruik van menstruatiecups word steeds populairder. Niet zo heel vreemd want er zitten een heleboel voordelen aan. Denk hierbij aan ecologische voordelen maar ook voordelen voor vrouwen zelf. Wil jij meer weten? Lees dan verder!

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een soort kelkje waarin je het bloed tijdens de menstruatie kunt opvangen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld tampons of maandverband absorbeert het niet. De hoeveelheid die een cup opvangt is dan ook ongeveer 3 keer zo groot als bij een tampon.

Materiaal menstruatiecup

De meeste cups worden gemaakt van medisch siliconen. Dit is de meest veilige vorm van siliconen. Het zorgt ervoor dat je geen irritatie van de huid krijgt en de kans op een allergische reactie is ook bijna nihil.

Gebruik menstruatiecup

Een cup is heel gemakkelijk in gebruik, binnen enkele keren zal het inbrengen even snel gaan als bij een reguliere tampon.

Voor het inbrengen vouw je de cup even goed in elkaar, hierna is hij gemakkelijk in te brengen. In de vagina zal de cup zichzelf uitvouwen en zo een vacuüm creëren. Dit vacuüm zorgt ervoor dat je alles met de menstruatiecup kunt doen, zelfs sporten, zwemmen en slapen.

Reinigen

De menstruatiecup kan maximaal 12 uur blijven zitten, dan is het verstandig deze even te legen en schoon te spoelen. Kook de cup ook regelmatig even uit, dit kan gewoon in een pan met kokend water.

Voordelen menstruatiecup

Een menstruatiecup heeft zoals ik al eerder benoemde heel veel voordelen.

Duurzaam

Een menstruatiecup is super duurzaam. Je koopt eenmalig een cup en kunt deze tot wel 10 jaar gebruiken. Reken eens uit hoeveel tampons en/of maandverband dit scheelt. Daarnaast word er bij het produceren van de menstruatiecup goed gekeken welke stoffen worden gebruikt. Medisch siliconen bevat geen chemicaliën of andere schadelijke stoffen. Dit in tegenstelling tot tampons welke vaak gemaakt zijn van katoen met resten van bestrijdingsmiddelen.

Het gemak

Naast de duurzame voordelen is een menstruatiecup ook heel fijn om te gebruiken. Doordat de cup tot wel 3 x meer opvangt dan een tampon hoef je minder vaak te verwisselen en zul je minder stress ervaren over eventueel doorlekken.
Daarnaast is medisch siliconen zo lichaamseigen dat het geen irritatie zal veroorzaken, zelfs niet als je de cup 12 uur draagt.

Hygienisch

Ook vieze geurtjes zijn verleden tijd met een menstruatiecup. Tijdens de menstruatie merk je soms dat er wat vieze geurtjes kunnen ontstaan. Dit is het bloed dat in aanraking komt met zuurstof. Bij een menstruatiecup komt het bloed niet in aanraking met zuurstof. Vieze geurtjes behoren dus tot het verleden.

Menstruatiecup kopen

Ben jij overtuigd en zou je wel een menstruatiecup willen uitproberen? Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij de aanschaf. Het eerste is het materiaal. Je kunt het beste kiezen voor medisch siliconen, dit is zacht en dus comfortabel. Daarnaast is het hypoallergeen en zorgt het ervoor dat er geen irritaties op treden.

Anae - Menstruatie cup L

Daarnaast moet het “touwtje” aan de onderkant niet te lang en niet te kort zijn. Dit om ervoor te zorgen dat de cup wel gemakkelijk te verwijderen is maar niet zo lang dat hij voor irritatie zorgt.

Verder moet je goed kijken naar de maten. Welke maat menstruatiecup je nodig hebt verschilt per persoon. Deze maat kan bepaald worden tot hoeveel bloedverlies je hebt maar ook of je ooit een vaginale bevalling hebt gemaakt. Gelukkig geven alle merken goed aan welke maat het beste bij jou zou passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *