Hormoonverstorende stoffen tijdens zwangerschap

Ben jij je bewust van hormoonverstorende stoffen in dagelijkse producten? En weet je wat de gevolgen hiervan kunnen zijn op jouw ongeboren kind? Veel mensen zijn zich hier nog niet van bewust, er word dan ook weinig aandacht aan besteed. Maar hopelijk gaat dat veranderen met behulp van het FREIA-project.

Hormoonverstoring

In het FREIA-project wordt aandacht besteed aan de effecten van chemische stoffen op de vruchtbaarheid van vrouwen, dit kunnen de directe gevolgen zijn maar ook de gevolgen op latere leeftijd. Hier is eigenlijk nog niet heel veel over bekend. De reden hiervoor is dat het nog niet goed bekend is wat er precies getest moet worden om de gevolgen met zekerheid vast te kunnen stellen. Door nieuwe onderzoeksmethodes te ontwikkelen willen de onderzoekers binnen het FREIA-project ervoor zorgen dat de blootstelling aan schadelijke stoffen zal verminderen.

Vruchtbaarheid mannen en vrouwen

Maar wat kunnen dan de gevolgen zijn van deze blootstelling, en hoe is dit vast te stellen. Bij mannen is het gemakkelijk om te kijken naar de kwaliteit van spermacellen, het is makkelijk te bepalen hoeveel zaad aanwezig is en of deze goed beweeglijk zijn. Bij vrouwen kan gekeken worden naar de hoeveelheid eicellen, dit zegt echter helemaal niks over de kwaliteit van deze eicellen. Om dit te kunnen onderzoeken moeten ingrijpende behandelingen gebeuren, dit is dus niet op een gemakkelijke manier vast te stellen. Het is echter wel zo dat de eierstokken van een baby al worden aangelegd in de buik van de moeder. Eventuele hormoonverstorende stoffen kunnen er op dat moment al voor zorgen dat er in de aanleg dingen “verkeerd” gaan.

Hormoonverstoring baby’s

Het blootstellen aan deze hormoonverstorende stoffen tijdens de zwangerschap kan dus grote gevolgen hebben op de vruchtbaarheid bij kinderen op latere leeftijd. Om ervoor te zorgen dat deze gevolgen beperkt blijven is het volgens Marjorie van Duuren (FREIA-Project) goed om te kijken naar de producten die je koopt, eet en waarmee je jezelf verzorgt.

Ontkomen aan deze stoffen is geen optie maar door geen plastic speelgoed te kopen, onbespoten groente te eten en cosmetica en verzorgingsproducten te kopen zonder parabenen en weekmakers kom je al een heel eind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *