Bescherm je lippen zonder schadelijke stoffen

Het wordt buiten al weer kouder en het duurt niet lang meer tot het echte gure winterweer terug is in Nederland. Voor veel mensen betekent dit dat hun lippenbalsem overuren draait om droge, gesprongen lippen te voorkomen. Lippenbalsem verzorgt je lippen, maar welke lippenbalsem gebruik jij?

Schadelijke stoffen in lippenbalsem

Wist jij dat in heel veel lippenbalsem producten schadelijke stoffen worden gebruikt? In september 2017 heeft de Belgische consumentenbond een onderzoek gepresenteerd waarin 21 verschillende soorten lippenbalsem werden onderzocht. Er werd voornamelijk gekeken naar twee ingrediënten, deze zijn:

  • Mineral Oil Saturated Hydrocarbons (MOSH)
  • Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons (MOAH)

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar beide ingrediënten maar hoogstwaarschijnlijk zijn beide schadelijk voor onze gezondheid. Onder andere de lip verzorgingsproducten van Labello, Blistex en Vaseline bevatten een te hoge concentratie van beide stoffen.

Gevolgen van MOSH en MOAH

MOAH is zeer waarschijnlijk kankerverwekkend en MOSH hoopt zich op in je lichaam, met name in je vetweefsel, lever, milt en lymfeklieren. Wat van deze ophoping precies de gevolgen kunnen zijn is nog niet goed bekend. Maar onderzoekers vermoeden dat de ophoping van deze mineralen ervoor zorgt dat er gezwellen in je lichaam en organen kunnen groeien.

Helaas zijn er voor beide ingrediënten nog geen veiligheidsmarges vastgesteld, de Nederlandse Consumentenbond denkt echter dat veel Nederlanders een te hoog gehalte van beide stoffen binnen krijgt.

MOSH en MOAH herkennen

Het is altijd lastig om “slechte” ingrediënten te herkennen omdat ze vaak allerlei ander namen krijgen. De Nederlandse Consumentenbond heeft echter een lijst opgesteld met namen waaraan je deze ingrediënten kunt herkennen.

Mineral oil/ Minerale olie, Cera microcristalline, Ceresin, (Hydrogenated) Microcrystaine wax, (Hydrogenated) Polyisobutene, Ozokerite, Paraffinum (liquidum)/ Paraffine, Petrolatum/Petroleum, Polyethylene/Polyethyleen, Polybutene/Polybuteen.

Natuurlijke lippenbalsem

Na al de voorgaande onderzoeken heeft ook de Duitse consumentenbond een eigen onderzoek gedaan, hieruit bleek dat 18 van de 35 geteste lippenbalsems MOAH en MOSH bevatten. Echter bleek uit dit onderzoek ook dat alle lip verzorgingsproducten op natuurlijke basis veilig bleken te zijn.

Ben jij na het lezen van dit artikel opzoek naar een vervanger voor jouw lippenbalsem? Kijk dan eens naar het cacao boter blokje van Lamazuna. Dit blokje is gemaakt van natuurlijk ingrediënten waaronder cacao. Dit zorgt voor super zachte, verzorgde lippen én is vrij van MOSH en MOAH.

Lamazuna cacao boter blokje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *